15 marca 2014

Smażone pierogi ruskie



Oj, były pyszne!
Pierogi usmażone w głębokim oleju warte są grzeszku,
aby choć raz zjeść je w tej wersji. 
Cóż mam powiedzieć: lepszych nie jadłam!
Tak smakowały jak wyglądały :)
Polecam!

Składniki na 20 bardzo dużych pierogów: 
(moje były wielkości pięści :)

Ciasto: 
  • 250 g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 560 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. 

Farsz: 
  • 600 g ziemniaków, ugotowanych i wystudzonych
  • 500 g twarogu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 150 g cebuli, pokrojonej w kostkę i usmażonej
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek. Wykrawać krążki szklanką, na każdy placek nałożyć farsz i zlepiać pierogi.

Gotowe pierogi smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do temp. 180 st.C z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym. 

Podawać ze smażoną cebulką lub skwarkami. 

Smacznego!







Chleb z kaszą jęczmienną



Kolejny pyszny chlebek, tym razem z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej.


Składniki na 1 chlebek:

Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
  • 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owinąć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 

Następnego dnia przygotować:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki uprażonego siemienia lnianego
  • 1 łyżkę oliwy
  • 1 czubata łyżeczka soli

Do zaczynu dodać wodę, kaszę, siemię, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut. 
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce. 

Smacznego!

05 marca 2014

Pstrąg z piekarnika z pieczonymi ziemniaczkami


Ryba są zdrowe to każdy wie. 
Chociaż my za nimi nie przepadamy
to od czasu do czasu należy zastąpić kapsułki prawdziwą Omegą :)
Pstrąg w pietruszce z dodatkiem czosnku i cytryny
świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami. 

   
 Danie dla 2 osób:

  • 2 tuszki surowego, wypatroszonego i oczyszczonego pstrąga
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • kilka plasterków cytryny
  • 700 g ziemniaków
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawa do ziemniaków
Rybę dokładnie oczyścić i umyć. Każdy bok ryby ponacinać ukośnie kilka razy.
Oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę, posiekany czosnek, sok z cytryny i 2 łyżki oleju wymieszać ze sobą. Taką papką natrzeć rybę wewnątrz jak i w nacięciach. Do środka ryby włożyć plasterki cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać każdą rybę 1 łyżeczką oleju i przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Tak przygotowaną rybkę włożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby się przegryzła. Ziemniaki obrać i pokroić na "ćwiartki", włożyć do miski, wymieszać z 2 łyżkami oleju i posypać przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st.C z termoobiegiem przez ok. 1 godz. razem z rybą. 20 minut przed końcem pieczenia rybkę odkryć z folii, aby się przyrumieniła.








03 marca 2014

Chałwowe ciastka ze słonecznikiem i czekoladą



Chałwowe ciasteczka 
z dodatkiem prażonego słonecznika 
i gorzkiej czekolady... 
Słodkie, cienkie i chrupiące...
Przepyszne!

Składniki na ok 30 dużych ciastek:
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g chałwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g czekolady gorzkiej, drobno posiekanej
  • 5 łyżek słonecznika prażonego:
    • 5 łyżek nasion łuskanego słonecznika
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki cukru 
Przygotować prażony słonecznik: masło, cukier i nasiona słonecznika umieścić na patelni, ciągle mieszając prażyć słonecznik, aż się zrumieni. Odstawić do wystudzenia. 

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać jajko a następnie pokruszoną chałwę, sól, sodę i mąkę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i uprażony słonecznik, wymieszać. Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego w dużych odstępach. Na swojej blaszce ułożyłam 9 szt. Ciastka mocno się rozlewają i jak będą zbyt gęsto położone mogą się posklejać w pieczeniu. Piec w temp. 160 st.C z termoobiegiem przez 12-15 minut aż będą lekko brązowe. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, ale stygnąc szybko twardnieją i stają się chrupiące. 

W oryginalnym przepisie zamiast słonecznika jest sezam. Z braku sezamu dałam chrupiący słonecznik, który również idealnie pasuje do tych ciasteczek :)

* przepis wynaleziony na http://magazynwysowa.pl/



01 marca 2014

Sernik z czekoladą na spodzie brownies


Mega czekoladowy sernik na spodzie brownies 
to ciasto dla miłośników serników,
 czekolady, 
ciast ciężkich, 
wilgotnych i lekko zakalcowatych :)

Składniki na ciasto brownies:
  • 115 g masła lub dobrej margaryny
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • 115 g mąki pszennej
Włączyć piekarnik na 180 st.C. Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując powoli wlewać czekoladową masę (może być ciepła) aż do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Ciasto wylać do tortownicy o wym. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec przez 25-30 minut. 

Składniki na masę serową: 
  • 750 g sera twarogowego, mielonego
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 1 szkl. śmietanki kremówki 30%
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • 100 g czekolady posiekanej lub drobinek czekoladowych
 Ser utrzeć z jajkami i białkami, dodać cukier i zmiksować. Dalej ucierając wlać śmietankę kremówkę, cukier waniliowy i zmiksować tylko do połączenia składników. Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać. 
Masę serową wylać na podpieczony spód brownies (może być ciepły), wyrównać i piec w kąpieli wodnej* w piekarniku nagrzanym do 130 st.C przez 1,5-2 godz, aż wierzch będzie ścięty. Wystudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godz. a najlepiej całą noc. 

Polewa czekoladowa: 
  • 100 g czekolady gorzkiej, połamanej na kawałki 
  • 50 g masła
  • 1 łyżka śmietanki 
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu aż składniki się połączą. Polać zimny sernik. 

* pieczenie serników w kąpieli wodnej polega na ustawieniu poziom niżej żaroodpornego naczynia z wrzącą wodą. Dzięki niższej temperaturze, wydłużonemu pieczeniu i większej wilgotności sernik jest równy i nie pęka. 

** z połowy składników można upiec sernik w tortownicy 18 cm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...