09 lutego 2014

Tort biszkoptowy z masą mascarpone


Prosty, błyskawiczny a przede wszystkim bardzo smaczny 
tort z masą z serka mascarpone.


Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 230 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania powoli dodawać partiami cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku do 180 st.C przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrym nożem przeciąć biszkopt na 2 równe placki. 

Poncz (ok.1szkl.):
  • likier pomarańczowy wymieszany z wodą, do nasączenia biszkoptu
lub

  • woda z sokiem cytrynowym i cukrem 
lub
  • napój gazowany o smaku cytrynowym np. Sprite

Masa mascarpone: 
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 500 g sera mascarpone
  • truskawki świeże, do przybrania lub inne owoce (maliny, jagody, borówki)*
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Ostawić do wystudzenia. 
Żółtko rozetrzeć z połową cukru na kogel mogel w kąpieli wodnej, tak aby żółtko zgęstniało ale nie ścięło się, gdyż powstaną grudki. Do ostudzonego żółtka dodać pozostały cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać. 

Jeden krążek biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować połową masy mascarpone, przykryć drugim krążkiem i go nasączyć pozostałym ponczem. Posmarować pozostałą masą mascarpone. Wierzch ciasta udekorować owocami. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do stężenia. 

Smacznego!

* zamiast świeżych owoców można użyć mrożonych lub z puszki np. brzoskwiń

2 komentarze:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...