30 listopada 2013

Bogracz - węgierska zupa gulaszowa


Pyszne, syte i niecodzienne danie. 

Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego (extra antrykot lub pieczeń), pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki smalcu (użyłam domowego)
  • 1 cebula, pokrojona w paski
  • 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 3 marchewki, stare na tarce
  • 1 koncentrat pomidorowy Tesco
  • 1l słoik papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
zacierki: 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki

  • 1 op. zupy gulaszowej (użyłam zupy gulaszowej Knorr)
W głębokim garnku rozpuścić i rozgrzać smalec, wrzucić pokrojone mięso i smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę poddusić. Następnie wlać taką ilość wody aby przykryła mięso, a nawet ciut więcej. Mięso dusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkawe dodać startą marchew, ziemniaki i pokrojoną paprykę. W razie potrzeby dodać więcej wody. Podgotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. W międzyczasie roztrzepać jajko z mąką na zacierki i powoli wlewać do gotującej się zupy. Następnie energicznie mieszając dodawać zupę gulaszową z torebki. Gotować 10 min. na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Do smaku można dodać trochę zalewy z papryki konserwowej.

Smacznego!  


1 komentarz:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...