03 września 2013

Torcik z malinami






W te ostatnie podrygi lata polecam lekki torcik z malinami. 


Składniki na tortownicę o śr. 18 cm:

  • 150 g herbatników (użyłam czekoladowych, ale mogą być inne)
  • 100 g masła
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny  
  • 300 g malin
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

Żelatynę wymieszać w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała. Podgrzać w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Herbatniki zmielić w blenderze, dodać masło i utrzeć.
Masę przełożyć do tortownicy o śr. 18 cm, ugnieść łyżką by powstał dość zwarty spód.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietankę dodać do serka, delikatnie wymieszać. Połączyć ze schłodzoną żelatyną.
Połowę masy wyłożyć na spód z ciastek. Posypać garścią malin, wyłożyć pozostałą masę.
Na wierzchu deseru ułożyć pozostałe maliny, udekorować listkami ziół.
Schłodzić w lodówce. 

Smacznego!





www.comfortfood.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...