01 września 2013

Grillowany bakłażan z rozmarynem i mozzarellą










Kolejne danie jakie chcę Wam przedstawić w akcji "Wino do posiłku" to: 

Grillowany bakłażan z mozzarellą 
to danie współgrające z winem Celebro Argentina.

"Celebro Argentina to wino czerwone, półwytrawne 
o wyraźnym zapachu dojrzałych, 
czerwonych owoców o delikatnym 
zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone.
Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. 
Znakomite do wołowiny i mięs z grilla."



 Muszę się przyznać, że to moja pierwsza przygoda z bakłażanem. 
Mile zaskoczyłam się smakiem jak i prostotą przyrządzania potrawy. 
Szczerze polecam jeśli chcecie urozmaicić swoją kuchnię o nowe smaki. 


Składniki: 
  • 1 średni bakłażan
  • 150 g sera mozzarella (2 kulki)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu (może być również suszony)
  • oliwa
  • cytryna
  • sól i pieprz
Bakłażany umyć, pokroić na plasterki (5-7 mm), następnie posolić i skropić sokiem z cytryny. 
Czosnek pokroić w plasterki, a rozmaryn podzielić na małe gałązki i umieścić na plastrach bakłażana. Posypać pieprzem i skropić olejem. Grillować* do uzyskania złotego koloru. 

Taki grillowany bakłażan świetnie pasuje jako dodatek do grillowanego mięsa.

Jeśli chcesz podać bakłażan jako przekąskę, na koniec grillowania ułóż na nich plastry sera mozzarella i pozostaw na grillu na około 1 minutę, aż ser się lekko roztopi. 

* można użyć patelni grillowej





































Patronem akcji "Wino do posiłku" jest Celebro.
Zapraszamy również na Facebook: Klub Celebro.


Warzywa psiankowate 2013




2 komentarze:

  1. No właśnie to samo chciałam napisać, ładnie się prezentuje i na pewno super smakuje. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...