15 maja 2013

Szarpaniec



Ciasto pyszne, idealne na letnie dni. 
Dzięki dodatkowi twarogu zadowoli sernikożerców :)

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubijać z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Gdy białka będą ubite na sztywną pianę, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę i delikatnie wymieszać uważając aby nie rozbić białek. Tak przygotowane ciasto upiec w 180 st.C przez ok. 40 minut. Ostudzić. Zimny biszkopt nasączyć jedną rozpuszczoną galaretką truskawkową i włożyć do lodówki, aby zastygł. Tak przygotowany biszkopt pokroić w kostkę. 

Do wykonania ciasta potrzebujemy: 
  • 2 galaretki Winiary truskawkowe (rozpuszczone oddzielnie w 1 szkl. gorącej wody)
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
Twaróg dokładnie wymieszać z rozpuszczoną w 1 szkl. wody galaretką.
  • 1 galaretkę Winiary Blue Curacao  (rozpuszczona w 1 szkl. gorącej wody)
  • 1 galaretkę Winiary Pina Colada  (rozpuszczona w 1 szkl. gorącej wody)
  • 1 galaretkę Winiary Pink Margarita  (rozpuszczona w 1 szkl. gorącej wody)
  • 1 galaretkę Winiary Mojito  (rozpuszczona w 1 szkl. gorącej wody)
Galaretki ostudzić i odstawić do zastygnięcia. Skrzepnięte galaretki pokroić w kostkę i wymieszać. 

Wykonanie: 

W dużej misce lub naczyniu szklanym układać na przemian pokrojony biszkopt, galaretki i polewać masą twarogowo-galaretkową. Układać tak warstwy, aż do wykończenia składników. Wstawić do lodówki, aby wszystko zastygło. 

Smacznego!







2 komentarze:

  1. Pierwszy raz widzę takie zmyślne cudo :) Wygląda świetnie. Gratuluję kreatywności. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto mojego dzieciństwa.Dziekuję za przypomnienie.Właśnie robię te ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...