20 kwietnia 2013

Chleb z brązowym ryżem i thang zhong


Kolejna wspólna akcja pieczenia chleba :) 
Tym razem organizatorką była Amber, a piekliśmy 



składniki na dwa bochenki w foremce keksowej

thang zhong:
  • 30g mąki chlebowej
  • 150g mleka
Mleko i mąkę umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia.

pozostałe składniki:
  • 480g maki pszennej chlebowej typ 650
  • 30 g mleka w proszku
  • 40 g cukru
  • 8 g soli
  • 8 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych
  • 200 g mleka
  • 170 g thang zhong
  • 40 g masła 
  • 180 g brązowego ugotowanego ryżu, niesolonego, ostudzonego (niestety ja nie miałam brązowego ryżu, więc użyłam białego)

W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, oprócz ryżu i masła. Wyrabiać ok 5 minut. Dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Dodać ryż i wyrabiać, aż równomiernie rozłoży się w cieście. Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa bochenki.Umieścić ciasto w formach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się zrumienią można przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.


19 komentarzy:

  1. Wyszedł Ci wspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebek Ci się upiekł:) Bardzo się cieszę, ze mogłyśmy wspólnie się bawić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akcja Amber udała się wspaniale , jest co podziwiać , nie inaczej jest tu u ciebie , chleb jak malowany

    OdpowiedzUsuń
  4. Było mi bardzo miło poznać Ciebie:-) Chlebek piękny:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny chleb i wspaniałe towarzystwo!!! dziekuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję na jeszcze :) miłej niedzieli Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne dziurki ma Twój chlebuś, dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólny czas spędzony przy wyrabianiu, formowaniu i pieczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Puszystość bije z daleka.
    Śliczny!
    Dziękuję za Twój miły udział.

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktura Twojego chleba jest cudowna !
    Dziękuję za wspólne pieczenie ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie ci się upiekł. Dziękuję Lidio za Twoje towarzystwo. Wspaniale było razem piec.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki puszysty, pięknie Ci wyrósł ten chleb!
    Miło było wspólnie piec, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj, wspaniała akcja i miła bliskość:)
    POzdrawiam ciepło...

    OdpowiedzUsuń
  13. Lidio! Popatrz, to już nasz drugi chlebowy raz! Wspaniale!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ ma wspaniałe dziury!
    :)
    Do następnego! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny bochenek, u nas zagościł na dobre, bo jest doskonały do tostów:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale wyrósł, dziękuję za wspólne piecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo ładnie Ci się upiekł :)
    dziękuj,ę za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja ostatnio piekłam taki chlebek z kaszą jaglaną - był super. Grażyna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...