25 marca 2013

Żurek na zakwasie




Żurek zawsze był moim ulubionym daniem świątecznym. Gości u nas nie tylko na Wielkanoc, ale robię go na wyjątkowe okazje. Prosty w wykonaniu a ilu ma amatorów wśród domowników, trudno zliczyć :)

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 0,5 kg białej kiełbasy 
  • 250 g boczku wędzonego
  • 0,5 l zakwasu
  • 1 cebula
  • 0,5 szkl. słodkiej śmietanki 
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • Vegeta do smaku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo*

Wywar warzywny zagotowujemy, dodajemy kiełbasę (jeśli jest surowa). Gotujemy 5 minut i wyciągamy z wywaru. Studzimy i kroimy w kostkę. Ponownie dodajemy do wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojonym w kostkę boczkiem, całość dodajemy do wywaru oraz przyprawy - listek laurowy, ziele i rozgnieciony czosnek. Gotujemy 10 minut i dodajemy zakwas. Ilość wlanego zakwasu zależy od Was i Waszego smaku :) Dodajemy śmietankę, majeranek i przyprawiamy Vegetą do smaku. Zagotowujemy i gotowe. 

*Generalnie żurek podaje się z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na ćwiartki, lecz ja zawsze jajka kroję w kostkę i od razu dodaję do żurku. 

Smacznego! 




 Kolorowe śniadanie wielkanocne
 Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, 
strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl 

1 komentarz:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...