10 marca 2013

Makaron tradycyjny




W mojej kuchni rzadko gości makaron... może dlatego, że nigdy nie próbowałam zrobić go sama?! Miałam już dość tych sklepowych, bezsmakowych makaronów i postanowiłam przywołać wspomnienia, w których widzę moją Mamę jak na niedzielne obiady, do domowego rosołu, robiła makaron. To nic trudnego! spróbujcie! :)

składniki na 4 porcje: 
  • 400 g mąki 
  • 2 jajka
  • 100 g wody
  • 1-2 szczypty soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Z podanych składników zagnieść ciasto, aż powstanie jednolita, bardzo gęsta masa. Podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Placki rozłożyć na czystej ściereczce i pozostawić na 10 minut do podeschnięcia. Placki pokroić nożem na dowolne kształty: węższe lub szersze wstążki, łazanki, makaron na lasagne albo nitki (w tym celu posypać placki z obydwu stron, mąką, zwinąć w luźny rulon i kroić na cieniutkie paseczki). Pokrojony makaron rozwinąć (jeśli są to nitki lub wstążki) i jedną warstwą ułożyć na posypanym mąką blacie i pozostawić do podeschnięcia. 

Wykonanie w Thermomixie: 

1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać 10s./obr.2 a następnie wyrobić 3 minuty/Interwał. Gotowe ciasto będzie miało niejednolitą konsystencję. 
2. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, zarobić w dłoniach. Ciasto podzielić na części i postępować j.w

Gotować  w osolonej wodzie, aż będzie al`dente. 

* Konsystencja ciasta zależy od rodzaju użytej mąki i wielkości jajek. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli będzie za gęste dodać wody. 
** do pokrojenia makaronu można również użyć specjalnej maszynki. 
*** jeśli nie zużyjemy na raz całego makaronu, surowy można wysuszyć w suszarce do grzybów, a następnie przechować w szczelnym pojemniku.
**** sugestia Elżbiety aby dodać 1 łyżkę oleju do wyrabianego ciasta - lepiej się wałkuje i zyskuje na smaku :)

7 komentarzy:

  1. Następnym razem dodaj łyżkę tłuszczu...będą się lepiej wałkować i zyskają na smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy makaron jest najlepszy :) specjalistami w robieniu jego sa moi rodzice :) właśnie dziś jadłam pomidorową z takim makaronem -obłęd:)

    OdpowiedzUsuń
  3. również spróbuję i pozwolę sobie skorzystać z Pani przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. też taki robię. Smak rosołu jest wtedy niezastąpiony!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale w codziennym pędzie łatwo o tym zapominamy... i kupujemy makarony w sklepie

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...