01 lutego 2013

Racuszki drożdżowe z jabłkami



Idealne na weekendowe śniadanie 
dla osób lubiących rozpocząć dzień na słodko... 
polecam również jako przekąska w ciągu dnia
 lub deser po obiedzie :) 


Składniki na 4 porcje: 
  • 200 g jabłek , obranych, startych na tarce
  • 250 g mleka 
  • 2 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 50 g oleju 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 300 g mąki pszennej 
  • szczypta soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, mąkę, jajka i olej. Mikserem wymieszać składniki, aby nie było grudek. Dodać starte jabłka i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto zaczęło pracować. Smażyć na patelni z odrobiną oleju, na bardzo wolnym ogniu. Podczas wykładania placuszków na patelnię można wspomóc się drugą łyżką do zgarniania ciasta. 

* część jabłek można pokroić na kawałki, żeby były wyczuwalne w placuszkach podczas jedzenia.

3 komentarze:

  1. Takie drożdżowe smakują zdecydowanie najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm... uwielbiam racuszki :) kolejny przepis do wypróbowania.
    pozdrawiam
    B.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...