21 lutego 2013

Chleb z cebulą i rozmarynem na zakwasie


Lubię takie eksperymenty w kuchni. Nie zawsze moje chlebki na zakwasie wychodzą takie ładne :) A ten wyszedł wyjątkowy.. ładnie wyrośnięty, pachnący, z grubą chrupiącą skórką. Piekąc chleb zawsze mam obawy, co mi z tego wyjdzie. Za każdym razem piekę chleb z innego przepisu. Nie lubię się nudzić w kuchni, a taka niepewność i ciekawość mi na to nie pozwala :)


Składniki na 1 chlebek:

Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
  • 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 

Następnego dnia przygotować:

  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżkę oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na oliwie do zrumienienia, dodać rozmaryn i odstawić do ostygnięcia. Do zaczynu dodać wodę, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Po następnej godzinie dodać cebulę i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut. 
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...