31 stycznia 2013

Pierś z kurczaka zapiekana pod pieczarkami i serem


Dzisiaj kolejna prosta, szybka a przede wszystkim smaczna propozycja obiadowa. Proponuję Wam pierś kurczaka zapiekaną pod pieczarkami duszonymi z cebulką, z pieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem i solą morską, a zamiast surówki puree z marchewki. Kto już korzystał  z moich przepisów zapewne już wie co lubię :) Proste i nieskomplikowane, a przy tym szybkie i smaczne dania. 

porcja dla 2 osób: 

Kurczak:
  • pierś z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • cebula
  • 60 g żółtego sera
  • przyprawa do kurczaka lub gyrosu
  • oliwa z oliwek


Pierś kroimy na kotlety, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy przyprawą. Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a później w plasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Cebulkę chwilę podsmażamy na odrobinie oliwy i dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Podduszone pieczarki wykładamy na każdy kotlet piersi i posypujemy startym serem. Piec w piekarniku ok 30 min w temp. 170 st.C. Gdy ser się zapiecze można przykryć folią aluminiową i dokończyć pieczenie. 

Ziemniaczki: 

  • 5 ziemniaków (lub więcej dla lubiących chrupiące, pieczone ziemniaczki)


ziemniaki kroimy na ósemki, przekładamy do miski i wlewamy trochę oleju. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać grubo mieloną solą morską (można użyć również zwykłej soli lub przyprawy do ziemniaków). Można posypać odrobiną rozmarynu. Piec w piekarniku w temp. 180 st. do zrumienienia się ziemniaków na złoto. Trwa to ok godziny. 

Marchewka:

  • 250 g marchewki


Marchewkę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podlać odrobiną wody. Dusić do miękkości. Doprawić odrobiną masła, zagęścić dodając trochę mąki wymieszanej ze śmietanką. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...