20 stycznia 2013

Karkówka z pieca


Pyszne i szybkie danie na obiad. Karkóweczka z pieca z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich  z cebulą i czosnkiem. Podana z kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej z ogórkiem kwaszonym. 

porcja na 2 osoby: 

  • 4 plastry karkówki (pokroić na grubość ok. 1,5 cm)
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie


Karkówkę posolić i popieprzyć :) Rozgrzać mocno patelnię z odrobiną oleju. Położyć plastry karkówki na patelnię i przysmażyć na złoto. Przewrócić na drugą stronę. Na mięso dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Podsmażyć chwilę do przyrumienienia mięsa i przełożyć do żaroodpornego naczynia, przyprawić ziołami prowansalskimi, przykryć i piec 40 min. w temp. 180 st. C. Dla tych co nie mają naczynia z pokrywką można zastosować rękaw do pieczenia. 

Podawać z ulubionymi dodatkami, może to być kasza gryczana lub tradycyjnie - z ziemniakami i surówką. 

Smacznego!



2 komentarze:

  1. pyszny i aromatyczny obiadek:) a co ważne dla mnie - nieskomplikowany:) Twój blog idealnie trafia w moje kubki smakowe:)
    Witam w blogosferze i dam malutką radę - fajnie by było dodać opcję obserwatorów - ułatwia śledzenie wielu blogów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za dobre słowo. Co do Google+ to dopiero zaczynam to rozkminiać i przyznam się, że nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi, ale mam nadzieję, że wkrótce będzie połączone z blogiem. pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...