20 stycznia 2013

Chleb mleczny na zakwasie


Uwielbiam domowe wypieki, nie tylko słodkości, ale i chleby, bułeczki... na zakwasie, jak i te na drożdżach. Dziś piekę chlebek autorstwa AgusiaH pochodzący z forum CinCin


składniki na 2 małe bochenki



  • 100 g zakwasu żytniego lub pszennego (ok. pół szkl.)
  • 250 g mleka ( 1szkl. )
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli grugoziarnistej
  • ok. 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 (3 i 1/4 szkl.)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 15g drożdży świeżych (1/8 kostki 100g)

Metoda manualna:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte  ściereczką. 

Maszyna do chleba: 

Wlać do maszyny zakwas z mlekiem. Nastawić na program: wyrabianie ciasta. Dodać resztę składników w/g instrukcji dołączonej do maszyny. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie trwa ok. 1 godz.). 

Następnie: Wyjąć ciasto i delikatnie wyrobić na posypanej mąką stolnicy. Ciasto podzielić na 2 części. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. do podwojenia objętości w keksówce* wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą. 

Nagrzać piekarnik do 240 st. C. piec 10 min. bez termoobiegu, potem zmniejszyć temp. do 190 st.C i piec jeszcze ok 30 min. 

* polecam upiec chleb w foremce keksówce, gdyż po wyrośnięciu ciasto jest bardzo delikatne i chleb wychodzi płaski.


Po upieczeniu chleb pukany od spodu powinien oddawać głuchy odgłos.


Studzić na kratce. 


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...